TR
Booking.com
Booking.com
Booking.com Booking.com
Haberler
Anket
Gökçeeada'da Hangisini Yapmayı Tercih Edersiniz?
Çanakkale
Çanakkale Şehitler Abidesi
Behramkale
Anzak Koyu
Apollon Simintheion
Gökçeada Yeni Bademli
Saroz Körfezi
Her mevsim ayrı bir güzelliği sunan Çanakkale, içinden deniz geçen coğrafyasıyla topraklarının bereketiyle, tarihi ihtişamıyla, antik, doğal ve modern bir kenttir.

Çanakkale, yaklaşık 5000 yıllık geçmişi ile eğitim, kültür, tarih kenti olmanın yanı sıra Homeros'un İlyada'sındaki gibi antik kültür hazinelerinin destanlarla beslenip gerçekliğe ulaştığı büyülü tarihi mekanları bünyesinde barındıran önemli bir turizm kentidir.

Eski çağlarda "Helles Pontus" ve "Dardanel" olarak anılan Çanakkale Ege ve Marmara bölgesinde topraklan bulunan 671 km kıyı şeridine sahip tarih ve coğrafyanın anlamlı bir şekilde buluştuğu güzel bir kentimizdir.

Tarihimizde ve dünya harp tarihinde özel ve önemli bîr yer tutan Çanakkale Savaşları'nın geçtiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, antik dünyanın batı Anadolu'daki önemli merkezleri Troia ve Assos kentimizin vazgeçilmez tarih ve turizm değerlerindendir.

Troia savaşlarından Çanakkale Savaşlarına uzanan tarihi süreç sonunda geriye kalan antik kentler ve kutsal alanlar kent kimliğine "Barış" temasını eklemiştir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi M. Kemal ATATÜRK "Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen annelere seslenirken "Evlatlarınız bizim bağrımızdadır" sözüyle "Yurtta Barış Dünyada Barış" mesajını bu topraklardan dünyaya iletmiştir.

İnsanının misafirperverliği, bozulmamış doğası, özgün yapıları, antik kentleri, tarihi surları, şehitlikleri, sivil mimarlık örnekleri ile mavi bayraklı temiz sahil ve plajları, büyüleyici adaları, kaplıcaları, ılıman iklimi, çeşitli tarımsal ürünleri, yöresel yemekleri, taze ve çok çeşitli balıkları, el sanatları, folkloru ve sanatçıları ile ülkemizin kültür ve turizm merkezlerinden biridir.

İskelenin iki yanında ve Kordon'da
Çanakkale Kordon

Bütün deniz kentleri gibi kentin yerleşimini belirleyen deniz ve vapur iskelesidir. Arabalı vapur İskelesinin her iki yanında uzanan Kordon lokantaların, barların, kafelerin ve dinlenmek ya da Boğaz'ı seyretmek için bankların sıralandığı gezi ve eğlence alanı olarak düzenlenmiş. Kordon ve iskele çevresi gece gündüz hareketlidir. Kordondaki lokantaların büyük bölümü deniz ürünü ağırlıklıdır. Her mevsim taze balık bulunur lokantalarda.

Saat KulesiSaat Kulesi
İskelenin karşı tarafında kentin simgelerinden olan tarihi Saat Kulesi var.  1897 Yılında İtalyan tüccar ve konsolosu Emili Vitali tarafından yaptırıldı. Ayvalık taşından yapılmış olan kulenin dört cephesinde de saat var. Kare planlı yapı yukarıya doğru incelerek yükseliyor. En üstte çokgen gövdeli çan köşkü bulunuyor. Altındaki çeşme 1889'da varlıklı Yahudi Halyo tarafından yaptırılmış.

Eski Çanakkale
Saat kulesinin iki yanından giren iki sokak kentin eski mahallelerine çıkıyor. Daracık sokakların çevresindeki eski konutların çoğu dükkan veya kafe olarak değerlendiriliyor. Çarşıda küçük hanlar da bulunuyor. Bir zamanlar Aynalı Çarşısı da bu bölgedeydi. Ünlü Çanakkale türküsünde adı geçen Aynalı Çarşı 1889 yılında Abdülhamit döneminde İlia Halyo tarafından yaptırılmış. İstanbul'un ünlü Mısır Çarşısı'nın küçük bir örneğiymiş Aynalı Çarşı.  Kimi anlatımlara göre Çanakkale Savaşları sırasında İngiliz zırhlısı Queen Elizabeth'in Çanakkale çevresindeki topçu bataryalarına ateşi sırasında yıkılmış. Bir süre yıkık kalmış, ardından da eski haline pek uygun olmayan 14 dükkan inşa edilmiş yerine.

Çanakkale kent gezisi

Çanakkale Kent Manzarası

Çanakkale kent gezisine Çimenlik Kalesi'nden başlanabilir. Çimenlik Kalesialign=Ardından eski mahallelerde sürecek gezinin ilk durağı Türk mahallesi olan Camii Kebir ve Çay mahalleleri, Fatih Camisi gezilip ardından Yahudi Mahallesi, Zafer Meydanı, Nedime Hanım Kız Okulu, Tıflı Camisi, Aynalı  Çarşı, Havra, Rum Mahallesi, Eğitim yapıları, Orta Mektep, Cumhuriyet Meydanı, Halk Bahçesi, Kordon, Saat Kulesi, Yalı  caddesi ve Fetvahane Sokak,Yalı Camisi gibi yer ve mekanlarda dolaşılabilir.Eski mahalleler kısmen korunabilmiş evleri ve sokakları ile ferahlık verici ama yorulunca Saat Kulesi'ne çıkan sokağın üzerindeki Yalı Han'da mola verilebilir. Handa kitapçı ve çeşitli dükkanlar yanında bir kahve var ve hava uygunsunsa bahçesinde oturmak da keyifli. Çanakkale'deki bir çok kültürel etkinlik de burada yapılıyor.



Çanakkale Müzesi

Polyksena Mezarı

İlk kez 1911 yılında Lise binasında müze deposu olarak kurulan Arkeoloji Müzesi bir süre eski bir kilisede faaliyet gösterdikten sonra 1984'de Atatürk Caddesi'ndeki  bugünkü binasına taşındı.

Troia Eserleri

Bahçesinde kabartmalar, mezar taşları, heykeller, yazıtlar bulunuyor. Beş salonu bulunan müzede 1. salon antik yerleşimler buluntuları, Çanakkale yerli üretimi seramikler ve bazı Osmanlı eserleriyle Troas, Mysia, Kyzikos kazılarında bulunan Hellenistik ve Roma eserlerine; 2. salon tamamen Troya (Troia) buluntularına; 3. salon Çan ve Yenice tümülüsleri ile Bozcaada nekropol (mezarlık) buluntularına; 4. salon Dardanos Tümülüsü'nde 1959'da yapılan kazıda bulunan iskeletler ve eserlere; 5. salon ise Assos ve Gülpınar'daki Apollon Smintheion kazı alanı buluntularına ayrılmış. Sikkeler ve cam eserler bakımından zengin.

Hadrian

Kızıöldün Lahdi yurtlarına dönmekte olan Yunanlıların esirleri Polyksena adlı genç kızı kurban edişlerinin canlandırdığı önemli bir eser. Başyapıt sayılabilecek eser ise küçük pişmiş topraktan yapılmış Aphrodit heykelciği de Dardanos Tümülüsü'nde bulunmuş.

ÇANAKKALE YAKIN ÇEVRESİ

Dardanos Tümülüsü Buluntuları Arkeoloji Müzesi'nde olan tümülüs İzmir yolu üzerinde Üniversite'ye ait alanın yanında bulunuyor. Ancak amatör gezginler için görülebilecek pek bir şey yok. Önemi Çanakkale'nin en eski yerleşiminin izlerini barındırmasından geliyor. Çanakkale'ye verilen eski isimlerden biri olan Dardanos burada kurulmuş ancak tümülüsten başka iz bulunamamış olan kentten geliyor. Dardanos dünyada bilinen en eski tümülüslerdendir.



Eceabat Kilitbahir KalesiKaleler, Tabyalar, Şehitlikler
Kalelerinin çokluğuyla bilinen Çanakkale'nin Anadolu yakasında kurulmuş kaleler de Avrupa yakasındakiler gibi hep Boğaz'ın güvenliğini sağlamak üzere yapılmışlar.Gelibolu Yarımadası ayrı bir başlıkta ele alınıyor. Ancak Çanakkale Savaşları'nın Anadolu yakasında kalan tabya ve şehitliklerinin bu bölümde gezilip görülmesi coğrafi bir kolaylık sağlayacaktır.

Nara Kalesi
Boğazın Anadolu yakasında, Çanakkale'ye 5 km. uzaklıktaki Nara Kalesi ( Avrupa yakasında, Eceabat'a 5 km. uzaklıktaki Bigalı Kalesi ile birlikte) 1807 yılında İngiliz Donanmasının Boğazdan geçerek, İstanbul'u tehdit etmesi üzerine III. Selim zamanında yapılmaya başlanmış, ancak II. Mahmut devrinde tamamlanabilmiş. Nara Kalesi eski Abydos şehrinin eteğinde, Bigalı Kalesi de Sestos şehri yakınında kurulmuştur. Nara Kalesi, cephane deposu, dış duvar ve gözetleme kulesi gibi kısımlardan oluşuyor. İç kale 9 m. yarıçapında dairesel bir bina, duvar kalınlığı 2 m. yüksekliği 9.5 metre. 26 merdivenle çıkılan terastaki 20 mazgal  denize hakim olacak şekilde yapılmış. Kalenin içi 5 m. yarıçapındaki yarım kubbelerin meydana getirdiği bir alandır. Kale askeri alanda kaldığından halk tarafından ziyaret edilememektedir.

Hasan Mevsuf Şehitliği

Çanakkale Deniz Savaşları sırasında büyük cesaret gösteren ve şehit olan Dardanos bataryası Komutanı Üsteğmen Hasan ve Teğmen Mevsuf'un anısına yapılmış şehitliğe bu iki genç subayın adları ortak verilerek, Hasan Mevsuf şehitliği denilmiş. Kent merkezine 12 km. uzaklıktadır. 1990 yılında restorasyon ve çevre düzenlemesi yapıldı. Bunun dışında Anadolu yakasında Hastanebayırı ve Kumkale şehitlikleri bulunuyor.

 

Kepez ve Kepezaltı
Çanakkale'nin İzmir çıkışı, Kepez mevkii olarak tanımlanıyor. Kepez ,  Çanakkale Boğazını gören iyi bir seyir noktası. Kepezaltı Mevkii Çanakkale Boğazı kıyısında ve Çanakkale'nin sayfiyesi. Yaz kış oturulan villalar ve siteler tüm sahil boyunca sıralanıyor. Çanakkale'nin tek 5 yıldızlı oteli de burada.

Güzelyalı sahili

Güzelyalı Sahili

Çanakkale tarihi zenginliğinin yanında Boğaz'ın temiz sularında bir tatil merkezidir aynı zamanda. Kent içinde kültür turları ve anma günleri ile Tarihi Milli Parkı gezmeye gelenlere hizmet veren dört yıldızlıdan başlayarak çeşitli niteliklerde çok sayıda otel bulunuyor. Kent merkezine on dakika uzaklıktaki (12 km.) Güzelyalı ise deniz turizmine hizmet veren tesislerin ve uzun, kumsallı plajın yer aldığı yöre. Kent merkezinden yaz boyunca sık olarak dolmuş seferlerinin yapıldığı Güzelyalı hemen her zaman esen rüzgarı ile  yaz sıcaklarında bunaltmayan bir havaya sahip. Bu rüzgar sörf için de çok uygun.

Piknik alanları
MıhlıçayÇanakkale çevresinde çok sayıda piknik alanı da bulunur. Balaban Çeşmesi oğlak ve kuzu çevirmesi yanında bir de tarihi özellik taşıyor. Atatürk 1934'de burada Şah Pehlevi ile kahve içmiş. Çanakkale - Çan yolunun 38. km'sindeki kır lokantasında, alkollü içki de veriliyor. Yanındaki çeşmeye de Gazi Çeşmesi deniliyor. Mayıs başından eylül sonuna kadar gidilebilir ve iyi bir yemek yenebilir. Çanakkale'de mola vermeyip de geçiyorsanız İzmir yolunun 15. km'sindeki İntepe Kır Gazinosu'nda bir mola verin. Troya'dan Çanakkale Savaşlarına uzanan tarihi, boğazın mavi-yeşil suları eşliğinde düşünün. Yolun 5. km'sinde Kepez, 17. km'sinde Erenköy çamlıklarında da mola verebilirsiniz. Çanakkale bir tarih kentidir demiştik. Bu tarihin iki büyük noktası Homeros'un İliada Destanı'nda anlatılan Troya Savaşları ile Çanakkale Savaşları'dır. Türkiye ikinci büyük savaşın yaşandığı alanı Tarihi Milli Park olarak düzenledi ve savaşın acı anılarını dünya barışına katkıda bulunacak şekilde sunuyor.

Lapseki

Lapseki

Çanakkale Boğazı'nın giriş noktasındaki Lapseki ile Boğaz'ın karşı yakasındaki Gelibolu arasında feribot 24 saat çalışıyor. İlçe Boğaz kıyısındaki dört önemli yerleşimden birisi. Antik Çağ'daki adı Lampsakos'du, Foçalıların (Phokai) kurduğu bir koloni olduğu düşünülüyor. Coğrafyacı Strabon ise Miletos kolonisi olduğunu yazıyor. 1356'da Osmanlı topraklarına katılmış.1. Dünya Savaşı'nda bir süre İngiliz ve Fransızların işgalinde kaldı.Tarım yanında balıkçılık da ekonomisinde yer tutuyor. Kiraz ve şeftalisi yörede tanınıyor. 2-14 haziran arasında Kiraz Şenliği yapılıyor.Süleyman Paşa, Umurbey Hüdavendigar camileri ile Yakup Bey külliyesi, Abdullah bin Hacı Yakup Türbesi Osmanlı eserleri.

Çardak
1463-1464 yılları arasında yapılan Kervansaray halen kullanılır durumda. "Salbaş Ağacı" denilen anıt ağaç 600 yaşlarında ve koruma altında.Çanakkale'ye doğru giden yolun sağında hemen hiç yapılaşma olmayan uzun kumsallar var.

Umurbey
Boğaz'dan beş km. kadar içerideki yerleşim ova ile çam ormanlarının sınırında kurulu. Eski yerleşimi denize daha yakınmış, ancak korsan saldırılarından dolayı daha içerilere taşınmış. Bol sebze ve meyve yetişiyor.