TR
Booking.com
Booking.com
Booking.com Booking.com
Haberler
Anket
Gökçeeada'da Hangisini Yapmayı Tercih Edersiniz?
Genel Bilgiler
TARİHÇE

Çorak topraklarda bereket tanrısı olarak adlandırılan Imbrasos'un bolluk diyarı olarak bilinen İmroz, bugünkü adıyla Gökçeada, Homeros'un İlyada destanında deniz tanrısı Poseidon'un adası olarak geçer.Gökçeada'nın iskan tarihinin ne kadar eskiye gittiğine dair kesin bilgiler bulunmamaktadır. Adanın önceleri müstakil bir idare ile yönetilirken sonradan MÖ.500'lerde Atina şehir devletine, bir asır sonra da Delos birliğine katıldığı ifade edilir. Roma hakimiyeti sonrası Bizans idaresi altına girmiş, Latin istilası sırasında da Latinler'in eline geçmiştir. Bu hakimiyetin sona erişiyle yeniden Bizans topraklarına katılan ada, giderek Venedik ve Cenevizliler'in dikkatini çekmeye başlamıştır. Ege ve Karadeniz'de ticari faaliyetleri artın bu devletler, stratejik önemi bulunan adayı hakimiyetleri altına almaya çalışmışlardır. Ada, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlığı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. 471 yıl Osmanlı idaresinde kalan Gökçeada'da Türk ve Rum vatandaşlar huzur içerisinde yaşamışlar. Dinlerini, örf, adet ve geleneklerini sınırsız kullanmışlardır.Kanuni Sultan Süleyman döneminde vakıf haline getirilen Gökçeada, Balkan Harbi sırasında İtalyanlar'ın, 1. Dünya Savaşı sırasında İngilizlerin, kısa bir süre de Yunanistan'ın egemenliğine geçmiştir. Lozan Antlaşması neticesinde 22 Eylül 1923'te Türkiye Cumhuriyeti topraklarına fiilen katılmıştır. Bu tarih Gökçeada'nın kurtuluşu olarak kutlanır.

ULAŞIM

Ada'nın ulaşımı deniz yoluyla sağlanmaktadır. Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş ye ait arabalı vapuru Kabatepe-Gökçeada ile Gökçeada-Kabatepe seferleri, bunun yanı sıra haftanın belirli günleri Çanakkale/Gökçeada ve Gökçeada-Çanakkale seferleri ile ulaşım sağlanmaktadır.Gökçeada'ya İstanbul'dan gelenler için Kabatepe Limanı, Anadolu'dan gelenler için Çanakkale Limanı daha uygundur. İstanbul Kabatepe arası yaklaşık 350 km.'dir. (TEM Otoyolu'ndan Kınalı çıkışından, Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Eceabat üzerinden Kabatepe). Ankara'dan Çanakkale 653 km, İzmir'den 319 km. ve Bursa'dan 271 km. uzaklıktadır.Gemi seferlerinde yaz ve kış aylarında hava şartları ve yolcu yoğunluğuna göre farklı sefer tarifesi uygulanmaktadır. Kışın daha az olan sefer sayısı yazın daha da artmaktadır.Bu nedenle özellikle kış aylarında Gökçeada'ya gelmeden önce mutlaka gemi saatleri konusunda bilgi almanız gerekmektedir.Öte yandan Gökçeada'da 1200 metre pist uzunluğu olan sivil havacılığa da açık havaalanı mevcuttur. Şu anda da DHMİ ve DLH Genel Müdürlüğü'nce 3000 metre pist uzunluğu olacak yeni bir havaalanı yapılmakta olup yakın bir zamanda bitirilerek ulaşıma açılması düşünülmektedir.



ADA EKONOMİSİ ve ÜRETİM

Ada nüfusunun çoğunluğu işçi, memur kesiminin yanı sıra tarım, hayvancılık ve son yıllarda büyük bir gelişme gösteren ev pansiyonculuğu ile uğraşan insanlardan oluşur. Gökçeada'da büyük sanayi işletmelerinin bulunmaması Ada halkını alternatif geçim kaynaklarına yöneltmiştir. Halkın geçim kaynaklarını oluşturan ve günden güne gelişen üretim sektörleri ise şöyledir;

Zeytincilik
Mevcut ada ikliminin zeytin üretimine elverişli olması sebebiyle zeytincilik, ada halkının önemli geçim kaynakları arasında yer almaktadır. Bu konuda yerli halka, zeytinciliğin geliştirilmesi ve teşviki amacıyla YPK ( Yüksek Planlama Kurulu ) tarafından gerekli kaynak yardımı yapılmış olup zeytincilik, her geçen yıl ada ekonomisinde daha çok önem kazanmaktadır. Bu vesile ile şuan Gökçeada'da organik zeytinyağı üreten Ekozey, Etis, Ezey ve Elta Tarım İşletmesi adı altında 4 adet işletme mevcuttur. Kaliteli,sertifikalı ve en önemlisi de doğal yollarla üretilen organik zeytinyağı yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmekle birlikte kalitesini kanıtlamıştır.

Arıcılık
Doğal çoğrafyası ile sağlıklı ürünlerin üretimi açısından eşsiz fırsatlar sunan Gökçeada'da yaşayanların önemli bir gelir kaynağı da arıcılıktır. Halen üretilen katkısız çam ve kekik balları ada içerisinde tüketilmekte ve yaz aylarında ise Gökçeada'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin tüketimine sunulmaktadır. Yaygın olarak yapılan arıcılık kapsamında Gökçeada'da yaklaşık 2500 adet kovan bulunmaktadır. Bu sayının giderek artırılması kapsamında çalışmalar devam etmektedir ve ilk etapta kovan sayısının 5000'e çıkarılması planlanmaktadır. Üretilen balların tüketiciye daha kaliteli ve sağlıklı bir şekilde ulaştırılabilmesi amacıyla da arıcılık kooperatifi kurulmuştur.

Bağcılık
Gökçeada'da geçmiş yıllarda bağcılık ve buna bağlı olarak da şarapçılık sektörünün gelişmesi amacıyla Devlet tarafından çeşitli teşvik kredileri dağıtılmış ve üreticilerin bu yöne ilgilerinin çekilmesi sağlanmıştır. Ancak kurulan bağlıklarda üretilen üzümü işleyecek bir tesisin bulunmaması üreticileri olumsuz yönde etkilemiştir. Bu nedenle üretici sayısında bir azalma görülmüştür. Fakat bu yönde kararlı tutum sergileyen üreticiler kendi imkanları ile evlerinde ürettikleri şarapları piyasaya sunmuşlardır. Ada dışında büyük ün yapan ev yapımı Gökçeada şarapları büyük ilgi görerek adeta Gökçeada ismi ile özdeşleşmiştir. Bu sektörün geliştirilmesi amacıyla Amerikan türü asma anaçları yerli türler ile aşılanmakta ve üzüm üretiminin dolayısıyla şarap üretiminin artması için faaliyetler devam etmektedir.

Organik tarım
Son yıllarda güncel bir konu olan organik tarım üzerinde de Gökçeada'da gerekli çalışmalara başlanmıştır. Gökçeada'da ilk olarak zeytincilik üzerinde başlanılan organik tarım çalışmalarının kapsamı genişletilerek, üreticilerin daha fazla ürün ve gelir elde etmesi sağlanmıştır. Kapsamın genişletilmesi ile sebze, meyve, hububat ve sanayi bitkilerinin organik tarım ile üretimi sağlanarak Ada ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlamaktadır.Tüm bu tarımsal faaliyetlerin yanında Gökçeada'da küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, buna bağlı olarak da yem bitkilerinin üretimi ile meyve yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Gökçeada'da serbest koyun ve keçi yetiştiriciliğinin önlenmesi amacıyla yem bitkilerinin üretimi teşvik edilmekte, mevcut meraların ıslah çalışmaları ile kümes hayvancılığı da desteklenmektedir.Öte yandan Gökçeada'da üretilen hububatın büyük bir kısmı ada içinde tüketilirken ayrıca düzenli olarak her yıl TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından destekleme alımı gerçekleştirilmektedir.

Balıkçılık
Adanın açık denizde bulunması sebebiyle balıkçılık sektörü bir çok ailenin geçim kaynağı olmuştur. Yapılan bir araştırmaya göre Gökçeada'da civarı denizlerimizde 146 çeşit balık türüne rastlanmıştır. Avlanan balıklar gerek Ada içinde, gerekse Ada dışında halkın tüketimine sunulmaktadır. Her mevsimde avlanan değişik türdeki balıklar ailelerin yaşamlarını idame ettirmesinde önemli rol oynar.Ayrıca ilçede bulunan balık lokantaları deniz ürünlerinin nefasetini tüketiciye sunmaktadır. Otel ve Pansiyonculuk Turizm açısından günden güne atılım içerisinde olan Gökçeada'da ev pansiyonculuğu özellikle yaz aylarında halkın geçim kaynaklarının temelini oluşturur. Gelen yerli ve yabancı turistlerin Adada karşılaşabilecekleri konaklama sorununu tamamen ortadan kaldıran ev pansiyonculuğu Ada ekonomisine de artı bir gelir sağlar. Bu konuda Yeni Bademli Köyü ve Uğurlu Köyü halkı ev pansiyonculuğu ile mevcut ada turizminin konaklama ihtiyacını neredeyse tek başlarına karşılamaktadırlar. Bunun yanı sıra deniz kıyısına sıfır, lüks ve her türlü konfora sahip otellerde de yerli ve yabancı turistlerin konaklama ihtiyacı giderilmektedir. Kaleköy sahilinde bulunan 4 yıldızlı Resort otelin yanı sıra, Eski Bademli Köyü, Zeytinli Köyü, Uğurlu Köyü, İlçe merkezi ve Kuzulimanı yolu üzerinde yer alan otelleri ile Gökçeada konaklama imkanları açısından da önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Gökçeada ilçe merkezinde 2000 yılında açılan 50 Yataklı bir Devlet Hastanesi mevcuttur. Tüm branşlarda doktor ve uzman personel eksikliğinin giderilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca, hastane bünyesinde Diyaliz ünitesi kurulması için gerekli olan tıbbi cihazların alımı işlemi de tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Gökçeada Devlet Hastanesi ne ek olarak ilçe merkezinde Toplu Konutlar mevkiinde de bir adet sağlık ocağı mevcuttur.

Adanın verimli topraklarında yetişen meyve ve sebzeler ada ihtiyacını karşılayabilmektedir. Bunun yanı sıra iklim şartları nedeniyle adada yetiştirilemeyen ürünler ise dışarıdan getirilmektedir. Her hafta pazar günleri yerli ve dışarıdan gelen üreticilerin ürünlerini sunabilecekleri Pazar pazarı kurulmakta ve böylece yetiştirilen ürünlerin pazarlama imkanı da sağlanmaktadır.Adamızda et ve et ürünlerini her zaman bulmak mümkündür. Gökçeada Belediye Mezbahasında Veteriner kontrolünde kesimi yapılan etler hijyenik şekilde ilçe kasaplarında tüketiciye sunulmaktadır.Adamıza araçları ile gelen konuklarımız içinde sorun bulunmamaktadır. Oto tamircileri, kaportacılar. Oto lastik tamircileri Sanayi Çarşısında hizmet vermekte, ayrıca bisiklet ve motosiklet tamircileri de bu konuda ihtiyacı olanlara cevap veriyor.

Belediye meydanında kurulu esnaf çarşısında ise her zaman taze balık bulabilirsiniz. İnternet klüpleri özellikle gençlerin uğrak yeri durumundadır. Bunun yanı sıra pastane, bilardo salonu, çeşitli oyun salonları da eğlenerek vakit geçirenlere hizmet sunuyor. Açık çay bahçeleri ise özellikle adamıza gelen misafirlere kusursuz hizmet sunuyor.Bunun yanı sıra kuyumcu, deniz av malzemesi satıcısı, triko ve konfeksiyon mağazası, tekel bayii, şarküteri ürünleri, satıcılarının yanı sıra gazete bayiinden günlük tüm gazetelerin temini mümkündür.

Adamızdaki bir çok işyerinde kredi kartı ile alışveriş yapıla bilindiği gibi, T. İş Bankası, T.C Ziraat Bankası şubeleri de mudilerine hizmet veriyor. Ziraat Bankası ve İş Bankası'nda ATM (Otomatik Para Makinesi)bulunmaktadır. Adamızın tüm plaj bölgelerinde tatilcilerin ihtiyacını karşılayacak gıda ve içecek ürünleri satan işyerleri, kafeteryalar çay bahçeleri bulunuyor.


* Gökçeada, Türkiye'nin en büyük adası
* Gökçeada, Türkiye'nin en batı ucu, güneşin en son battığı yer
* Gökçeada doğal su kaynakları açısından Ege'nin en zengin adası
* Adaya ulaşım sadece arabalı feribotlarla yapılıyor.
* Feribottan indiğinizde vardığınız Kuzulimanı bir yerleşim yeri değil. İlk yerleşim    yeri 7 km. uzaklıktaki ada merkezi.
* Adada sadece Ziraat Bankası ve İşbankası şubeleri ve ATM' leri bulunuyor.
* Adada toplu taşıma sadece merkezden kalkan minübüslerle yapılıyor.
* Gökçeada'da rent a car bulunmuyor
* Gökçeada'da 1 Devlet Hastanesi ve 3 eczane bulunuyor.
* Ada merkezinde, meydanda bir turizm danışma ofisi bulunuyor.
* Tek gazete bayii merkezde bulunuyor. Adaya gazeteler sabah ilk gelen feribotla    ulaşıyor.